8 Eylül 2022 18:29

İstanbul’da 2 yılda onlarca Kütüphane açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2 yılda 50’ye yakın yeni kütüphane açılışı gerçekleştirdi.

İstanbul’da 2 yılda onlarca Kütüphane açıldı

Ekrem İmamoğlu Başkanlığındaki İBB yönetimi; eğitimden sağlığa, kültürden sanata dur durak bilmiyor. Geleneksel kütüphaneciliği aşan, kütüphaneleri bir bilgi ve kültür merkezi olarak hayata geçiren ve yeni nesil kütüphaneciliği önemseyen İBB kütüphanelerinin dermesi zengin bir seçkiden oluşuyor.

Kütüphanelerde, çeşitli yayınevlerinden tarih, edebiyat, siyaset bilimi, felsefe, araştırma-inceleme, sanat, bilişim, teknoloji, bilim, inanç, kişisel gelişim, kültürel miras, mimarlık, tasarım, çocuk kitapları, süreli yayınlar gibi pek çok disiplinden kitap yer alıyor.

İBB kütüphanelerinde ne yapılıyor?

İBB kütüphaneleri, edebiyat, tiyatro, resim, müzik ve sanat atölyeleri, çocuklara yönelik eğitici aktiviteler, ebeveynler için destekleyici seminerler, öğrencilerin sınavlara hazırlık dönemlerinde katılabilecekleri etüt programları, yaratıcı yazarlık atölyeleri, yazar-okur buluşmaları, karikatür ve illüstrasyon atölyeleri, senaryo atölyeleri, video art çalışmaları ve bilişim atölyeleri gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Ücretsiz rehber danışmanlığı hizmeti veriliyor!

İBB, İstanbullu gençlerin eğitim süreçlerinde onları desteklemeye önem veriyor ve çeşitli kütüphanelerde alanında uzman öğretmenler tarafından sınavlara yönelik soru çözüm atölyeleri düzenleniyor. Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere ücretsiz rehber danışmanlığı hizmeti sunuluyor.

Yıl sonu kütüphane açılış hedefi 50!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, sosyal olanaklara ulaşım imkanı olmayan dezavantajlı mahallelerde yeni nesil kütüphaneler kurulması hedefiyle 2019’dan bu yana 44’e yükselttikleri kütüphane sayısını yıl sonuna değin 50’ye tamamlamak için çalışıyor.
Lokasyon seçiminde İstanbul Planlama Ajansı’nın ihtiyaç haritalarının esas alındığı yeni nesil kütüphanelerde uzaktan eğitime erişimi destekleyen teknolojik altyapı, dijital kütüphane ve geniş okuma alanları, konferans salonları, çok çeşitli etkinlik, atölye alanları ve YouTube kayıt stüdyoları bulunuyor.

T.C. nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi resmi geçerliliği bulunan bir kimlik belgesi ile kütüphaneye başvuran yurttaşlar, ücretsiz bir şekilde kütüphane üyeliklerini gerçekleştirebiliyor. İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı tüm kütüphanelerden herhangi birine üye olan yurttaşlar, herhangi bir İBB kütüphanesinin de ödünç hizmetinden yararlanabiliyor.

İstanbul Aktüel Haber olarak İBB’nin yeni açmış olduğu kütüphanelerin detaylı bilgilerini derledik. İşte o kütüphaneler, yüzölçümleri ve kapasiteleri…

İBB Ayşe Hatun Çocuk Kütüphanesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) geleneksel kütüphanecilik anlayışını değiştiren, interaktif ve yaşayan kütüphaneler üretmeyi hedefleyen vizyonuyla tasarlanan ilk kütüphanelerden biri tarihi Sulukule semtinde yer alan Ayşe Hatun Kütüphanesi oldu. 5.000 kitaplık dermesiyle hizmet veren kütüphanede eğitim materyallerine erişimi kısıtlı olan çocuklara destek verilmesi amacıyla uzaktan eğitim için gerekli teknolojik altyapı da sağlandı.

Kapasite:110m2 ve 20 kişi
Açılış: 20 Kasım 2020 Üye sayısı: 210

İBB Ahmed Arif Kütüphanesi

Sosyal imkanlara erişimi kısıtlı olan, dezavantajlı durumda bırakılan mahallelerde gençleri ve çocukları desteklemeyi önceleyen bir anlayışla hizmet veren İBB kütüphanelerinden biri de Sultangazi ilçesinde yer alan Ahmed Arif Kütüphanesi.

Adını usta şairimizden alan kütüphane, 17.000 kitaptan oluşan dermesinin yanı sıra dijital yazılım ve video uygulamalarına yönelik atölye alanları ve dijital kayıt stüdyoları da barındırıyor. Açıldığı günden bu yana bölge halkının yoğun ilgisini gören kütüphane, gençlere yönelik atölye ve eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Kapasite: 1.258 m2,150 kişi
Açılış: 4 Nisan 2021
Üye sayısı: 2811

İBB Afife Batur Kütüphanesi

Afife Batur Kütüphanesi, İBB’nin Kadıköy’de yer alan Hasanpaşa Gazhanesi’ni restore ederek kamuya kazandırdığı yeni kültür-sanat mekânı Müze Gazhane içerisinde yer alıyor.

Kısa sürede kent sakinlerinin uğrak noktalarından biri olmayı başaran yeni nesil kütüphane, 10.000 eserlik bir seçkiyle okuyucuylarını ağırlıyor. 7/24 hizmet veren kütüphane, sessiz okuma salonlarının yanı sıra sesli çalışmaya imkân veren alanıyla da öne çıkıyor.

Kapasite: 200 m2, 75 kişi
Açılış: 9 Temmuz 2021
Üye sayısı:3627

İBB Ödünç Kütüphane

Mecidiyeköy Meydanı’nın yenilenen yüzünü yansıtan kütüphane, İstanbulluların kitaba erişimini kolaylaştırıyor. Şehrin nüfusu yoğun meydanlarında yer alması planlanan kitap istasyonlarının ilki olan Mecidiyeköy Ödünç Kütüphane’de güncel yayınlar başta olmak üzere 2 bin kitaplık bir seçki yer alıyor.

Açılış: 21 Ekim 2021
Üye sayısı: 923

İBB Sezai Karakoç Kütüphanesi

Güngören Kültür ve Yaşam Merkezi’nin içinde yer alan kütüphane, şair ve yazar Sezai Karakoç’un ismini taşıyor. 10.000 kitaplık dermesiyle hizmet sunan kütüphane, bölgede yaşayan öğrencilerin ders çalışma alanı ihtiyacını da karşılıyor.

Kapasite: 335 m2 , 90 kişi
Açılış: 30 Ekim 2021
Üye sayısı: 934

İBB Rıfat Ilgaz Kütüphanesi

İBB’nin, “Kültürün, sanatın ve kitabın ulaşmadığı ilçe kalmayacak” ilkesiyle tasarlanarak hayata geçirilen kütüphane, Arnavutköy’de yer alıyor.

Unutulmaz eserlere imza atan değerli yazarımız Rıfat Ilgaz’ın ismini taşıyan kütüphane, 18.000 kitaplık zengin bir seçkiyi okuyucularına sunuyor.

Kütüphane, açıldığı günden bugüne bölgedeki gençler tarafından büyük bir ilgiyle kullanılıyor. Karikatür, illüstrasyon, mobil fotoğrafçılık, öykü yazarlığı gibi renkli atölyelere ev sahipliği yapan kütüphane, çocukların ve gençlerin yaratıcılığını destekleyen işlere imza atıyor.

Kapasite: 1010m2, 110 kişi
Açılış: 4 Kasım 2021
Üye sayısı: 2382

İBB Fakir Bayburt Kütüphanesi

Yeni nesil kütüphanelerin artırılmasını, İstanbulluların kitap ve kültüre ulaşımının kolaylaşmasını hedefleyen İBB’nin Yeşilkent’te hizmete sunduğu kütüphane 2021 yılının sonunda okuyucuyla buluştu. Baykurt’un ilk basım eserlerinin de yer aldığı kütüphane 15.000 kitaplık bir seçkiye sahip. Kütüphane, açıldığı günden bu yana çeşitli atölyelere ev sahipliği yapmasının yanı sıra bölgedeki gençlerin ders çalışma alanı ihtiyacını da karşılıyor.

Kapasite: 705 m2, 71 kişi
Açılış: 20 Aralık 2021
Üye sayısı: 1360

İBB Evliya Çelebi Kütüphanesi

Esenler Otogarı’ndaki büyük dönüşümün bir parçası da ismini dünyaca ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi’den alan kütüphane oldu.

Kütüphanenin 10.000’i aşkın eserlik dermesinde tarih, edebiyat, siyaset bilimi, felsefe, araştırma-inceleme, sanat, bilişim, teknoloji, bilim, inanç, kişisel gelişim, kültürel miras, mimarlık, tasarım, süreli yayınlar gibi pek çok türden kitap yer alıyor.

Kapasite: 600 m2, 100 kişi
Açılış: 27 Ocak 2022
Üye sayısı: 863

İBB Kütüphane Troleybüs

Troleybüslerin İstanbul trafiğinden kaldırıldığı 1984 tarihinden bu yana atıl bırakılan tarihi bina, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından kütüphane ve gençlik merkezi fonksiyonuyla restore edildi. Eşsiz bir kültürel miras özelliği taşıyan bina, başta üniversite öğrencileri olmak üzere araştırmacıları ve bölge halkını ağırlıyor. Miras kavramının hem geçmişe hem de geleceğe dönük yüzünü önemseyen bir yaklaşımın örneği olan Kütüphane Troleybüs, endüstri mirası özelliğine de atıfta bulunan düzenli kültür sanat etkinliklerine, söyleşilere ve çalışmalara ev sahipliği yapıyor.

Kapasite: 490 m2, 150 kişi
Açılış: 1 Mart 2022
Üye sayısı: 4889

İBB Peyami Safa Kütüphanesi

İstanbul’a zengin içerikli kitap koleksiyonlarının yanında kültür ve eğitim merkezi olarak faaliyet gösterecek yeni kütüphaneler kazandırma vizyonuyla tasarlanan kütüphane, Türkiye edebiyatında önemli bir yere sahip olan Peyami Safa’nın ismini taşıyor. Başta gençler olmak üzere bölge halkının sıklıkla kullandığı kütüphane, Kasımpaşa’da yer alıyor. Kütüphane, 12.000 eserlik dermesinin yanı sıra çeşitli etkinlikleriyle de okucuyularını ağırlıyor.

Kapasite: 550 m2, 130 kişi
Açılış: 29 Mart 2022
Üye sayısı: 1402

İstanbul Kent Araştırmaları Kitaplığı

İstanbul başta olmak üzere Türkiye ve dünya şehirleri hakkında eksiksiz bir koleksiyon oluşturmayı amaçlayan İstanbul Kent Araştırmaları Kitaplığı (İPA İstanbul Kitaplığı) yoğunlukla kent araştırmaları, mimarlık, şehir planlama ve benzer uzmanlık alanlarında 20.000’den fazla basılı kitaba ev sahipliği yapıyor.

İstanbul Kent Araştırmaları Kitaplığı, nadide bir arşive sahip olan Atatürk Kitaplığı ile entegre çalışarak, İstanbul araştırmalarını konu alan 40.000’den basılı yayın kullanıcıların hizmetine sunulacaktır. Yine Atatürk Kitaplığı ile entegre geliştirilen dijital veri tabanı da en kısa sürede okuyucuya sunulacaktır.

Geliştirilecek araştırmacı destek programları aracılığıyla misafir araştırmacılara İstanbul Kent Araştırmaları Kitaplığı çatısı altında çalışma alanı ve öncelikli hizmet sunularak, İstanbul merkezli çalışmaların üretilmesine destek sağlanacaktır.

Kapasite: 1774m2, 400 kişi
Açılış: 5-6 Temmuz 2022
Üye sayısı: 143

İBB Yaşar Kemal Kütüphanesi

Yeni açılan kütüphane, bin eserlik zengin dermesiyle İstanbullulara hizmet veriyor. Sarıgazi’de yer alan kütüphane, İnce Memed serisiyle, Yer Demir Gök Bakır’ıyla, Yusufçuk Yusuf’la, Çakırcalı Efe’yle bu toprakların yetiştirdiği en önemli değerlerden Yaşar Kemal’in anısını yaşatıyor.

Yaşar Kemal Kütüphanesi, gelecek eğitim-öğretim döneminde bölgedeki gençlere ve çocuklara yönelik etkinliklere ev sahipliği yapmaya, onlara destek olmaya hazırlanıyor.

Kapasite:1.774 m2, 400 kişi
Açılış: 30 Temmuz 2022
Üye sayısı: 968

İBB Sabahattin Eyüboğlu Kütüphanesi

Yazar, akademisyen ve çevirmen kimliğiyle Türkiye düşünce dünyasının önemli isimlerinden Sabahattin Eyüboğlu’nun ismini taşıyan kütüphane, Avcılar Firüzköy’de yer alıyor. İBB’nin dezavantajlı mahallelerde yeni nesil kütüphaneciliği yaygın kılmayı hedefleyen yaklaşımının bir örneği olan kütüphane, 10.000 kitaplık dermesinde çeşitli alanlardan yayınları barındırıyor.

Kapasite: 1000 m2, 150 kişi
Açılış: 3 Ağustos 2022
Üye sayısı: 236

İBB Attila İlhan Kütüphanesi

Cennet Mahallesi’ndeki dönüşümün bir parçası olarak otoparktan kütüphaneye çevrilen kütüphane, 80 yıllık ömrüne çok sayıda eser sığdıran, edebiyata farklı bakış açıları kazandıran usta şair Attilâ İlhan’ın ismini yaşatıyor.

Bölgeye farklı bir soluk getirmeyi amaçlayan kütüphane, 15.000 kitaplık dermesi ve çeşitli
etkinliklerle okuyucularını ağırlamaya hazır.

Kapasite: 375m2, 100 kişi
Açılış: 3 Ağustos 2022
Üye sayısı: 61

İBB Gülten Akın Kütüphanesi

İBB’nin şehrin her noktasını kitap ve kültürle buluşturma hedefini yansıtan kütüphane, toplumsal sorunları dizelerine yansıtan önemli bir şairimizin ismini taşıyor.
Gülten Akın Kütüphanesi, 15.000 eserden oluşan dermesiyle .

Kapasite: 600m2, 190 kişi
Açılış: 5 Ağustos 2022
Üye sayısı: 2145

İBB Kemal Tahir Kütüphanesi

Sultanbeyli’de İBB’ye ait ikinci kütüphane olan Kemal Tahir Kütüphanesi, çeşitli disiplinlerden 12.000 eseri okuyucuya sunuyor. Yeni nesil kütüphaneciliğin izlerini taşıyan Kemal Tahir Kütüphanesi bir kültürel merkez olmasının yanı sıra bölgedeki gençlerin ders çalışma alanı ihtiyacını da karşılamaya hazır.
Kapasite: 1250 m2, 200 kişi
Açılış: 18 Ağustos 2022

İBB Moda İskelesi Kütüphanesi

İstanbul’un en eski iskelelerinden biri olma özelliğini taşıyan Moda İskelesi, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın restorasyonu sonrasında kitap&kafe ve kütüphane olarak yeniden hizmete açıldı.
Tarihi iskelenin ev sahipliği yaptığı kütüphane, açık hava çalışma alanları, terası ve 6.500 kitaptan oluşan seçkisiyle İstanbulluları ağırlamaya hazır.
Kapasite: 250 m2, 100 kişi
Açılış: 19 Ağustos 2022
Üye sayısı: 367

Hasan Hüseyin Korkmazgil Kütüphanesi

İBB’nin “Kültürün, sanatın ve kitabın ulaşmadığı nokta kalmayacak” anlayışının son örneği, Yeşilpınar’a kazandırılan Hasan Hüseyin Korkmazgil Kütüphanesi oldu.

Kaleminin gücünü bu topraklardan alan değerli bir yazarımızın ismini taşıyan kütüphanenin 11.000 kitaplık seçkisi, okuyucusunu bekliyor.
Kapasite: 1.000m2, 150 kişi
Açılış: 20 Ağustos 2022

Hasan İzzettin Dinamo Kütüphanesi

Pendik’in merkezi noktalarından birinde yer alan kütüphane, toplumcu gerçekçi şiir anlayışıyla Türk edebiyatının aydın yüzlerinden biri olan Hasan İzzettin Dinamo’nun ismini taşıyor. Kütüphane, tarihten edebiyata, siyaset biliminden felsefeye, araştırma-incelemeden sanata çok farklı disiplinlerde 18.000 kitaplık zengin dermesiyle hizmete hazır.

Kapasite:1800m2, 250 kişi
Açılış: 26 Ağustos 2022

İBB Sevgi Soysal Kütüphanesi

Şehrin en merkezi noktalarından biri olan Taksim’de hizmete sunulan kütüphane, çeşitli etkinliklerin de düzenleneceği yeni bir bilgi & kültür merkezi olarak hizmete sunuluyor. 10 bini aşkın eseriyle okuyucusunu bekleyen kütüphane, Türkiye edebiyatının en üretken yazarlarından birinin adını taşıyor.
Kapasite: 1071m2, 200 kişi
Açılış: 31 Ağustos 2022