12 Mayıs 2020 04:14

Beykoz’da nereleri gezebilirim?

Beykoz Aktüel Haber’den alıntı yaparak, Beykoz’da gezilecek yerleri ve Beykoz’un değerlerini sizler için özel haberle derledik. 

Beykoz’da nereleri gezebilirim?

Bu sıralamayı Beykoz‘u baştan sona gezmek isteyen keşif tutkunu insanlar için kapsamlı şekilde derledik. Beykoz’un gezilip görülmesi gereken yerleri listesinde; sizin için oluşturduğumuz pratik gezi güzergahı sayesinde haritadan yararlanarak gezinizi tamamlayabilirsiniz.

Beykoz, İstanbul’da görülecek yerler arasında başı çeken ilçelerdendir. Beykoz’da yapılacak şeyleri anlatsak bu etkinlikler saymakla bitmez. Ralli ve off-road gibi doğa sporları, sportif koşular, izci kampı organizasyonları, TFF etkinlikleri, okçuluk ve deniz turizmi, Beykoz Korusu gezisi, Yuşa Tepesi ve Hz. Yuşa Türbesi, sosyal etkinlikler, Beykoz Belediyesinin organizasyonları ve dahası.

Beykoz Nerede ve Nasıl Gidilir, ulaşımı nasıldır, Beykoz otobüs güzergahları nelerdir? (Beykoz Aktüel Özel Tanıtım Haberi) 

Beykoz’dan Kadıköy’e 15BK İETT otobüsü

Beykoz’dan Ümraniye’ye 11H

Beykoz’dan Mecidiyeköy’e ulaşım 121A, 121B

Beykoz’dan Sabiha Gökçen Havalimanı’na Ulaşım TEM Çevreyolu üzerinden E-3

Beykoz’dan Kadıköy’e 15F, 14R

1. Küçüksu Kasrı

Milli saraylara bağlı olarak işletilen ve tüm ziyaretçilere açık olan Küçüksu Kasrı diğer bir adıyla Göksu Kasrı, Beykoz ve Üsküdar sınırında bulunan geçmişten günümüze aktarılan tarihi dokuyu Osmanlı Dönemi’nden bu günlere taşıyan güzel bir örnek teşkil ediyor. “Mutlaka görmeniz gerektiğini düşünüyorum!“ Giriş ücretli. Yetişkin: 10 TL, Öğrenci: 5 TL fiyatıyla cazip bir müze gezisi planlayabilirsiniz. Küçüksu Kasrı‘na girdiğinizde görevli rehber size Küçüksu Kasrı‘nın tarihiyle ilgili bilgiler anlatıyor ayrıca çocuklar için de gişeden sesli rehber cihazı talep etmenizi öneriyoruz. Kasrın içerisini ve park dahil tüm çevresini gezmek 1 saat sürmektedir. Kasrın içinde ve dışında fotoğraf çekebileceğiniz alanlar mevcuttur. Denize nazır güzel fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz efsane bir noktada bulunan Küçüksu Kasrı‘nın özellikle yaz ayları döneminde ziyaret edilmesini tavsiye ediyoruz. Küçüksu Kasrı etrafında hemen uğrayıp soluklanabileceğiniz park ve mesire alanları da var. Gezinti sonrasında boğaza karşı piknik yapabilirsiniz.

Küçüksu Kasrı (Göksu Sarayı) ziyaret saatleri haftanın her günü sabah 09:00 – 17:00 arasındadır.

Küçüksu Kasrı Nerededir?

Araç ile ziyaret edecekseniz Küçüksu Kasrı yanında İSPARK var. Ayrıca araç park edilecek yer konusunda sıkıntı yaşamayacağınızı garanti ederiz. İETT otobüsleri ile de ziyaret edebilirsiniz. Kadıköy ve Üsküdar-Rasathane arasında çalışan 14R isimli otobüsün son durağı Küçüksu Kasrı yanındadır. Ulaşımı çok kolay.

2. Beykoz Sabancı Öğretmen Evi

Eşsiz boğaz manzarasıyla ziyaretçilerine İstanbul‘u yaşatan; denize sıfır noktasında bir mekan. Sabancı Öğretmenevi milli bayramlarda, resmi ve özel günlerde birtakım etkinliklerin organize edildiği, konaklama hizmetinin bulunmadığı ancak restaurant bölümü bulunan ülkemizdeki nadide öğretmenevlerinden birisi. İstanbul Boğazını en iyi gören yerlerden  olan bu noktadan görmenizi tavsiye ediyoruz.

 

Sabancı Öğretmenevine Nasıl Gidilir?

Anadolu Hisarı surlarının tam karşısında bulunduğundan Sabancı Öğretmenevinin konumunu bulmanız da zor olmayacak. Beykoz Anadolu Hisarı Marmara Üniversitesi Yerleşkesinin karşısında yer almaktadır. Üsküdar – Beykoz sahil yolunu takip ettiğinizde Anadolu Hisarı‘na gelince tabelalar size yardımcı olacaktır.

Sabancı Öğretmen evinin konumu ve açık adresi: Göksu Mahallesi, Küçüksu Cd. No:10 Beykoz/İstanbul

3. Beykoz Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nü en iyi gören yer belkide burası: Yanında Anadolu Hisarı kaleleri karşısında Rumeli Hisarı ve boğazın eşsiz manzarası! Cümlelerin bu denli çok iddialı olunmasına bir de mekanın uygun fiyatlı olması eklenirse sizlere daha da güzel bir fikir sunmuş oluruz diye düşünüyorum özellikle romantik bir akşam yemeği için hem uygun fiyatlı bir mekan hem de lüx bir yer burası.

Kıyı Emniyet içerisinde yemek – içecek servisi mevcut ayrıca haftanın bazı günlerinde akşam saatlerinden itibaren canlı müzik olanağı da var. Anadolu Hisarı‘nda tüm ziyaretçilere açık güzel bir mekan. Hem gece hem de gündüz bu mekanda bulunup fotoğraf çekmenizi ve anılar biriktirmenizi önermekteyiz.

4. Göksu Deresi

Beykoz’un Göksu Mahallesi ile Anadolu Hisarı Mahallesi arasında kalan Göksu Nehri içerisinde çok sayıda kayık – tekne eşsiz fotoğraf kareleri oluşturmanız için fırsatlar sunuyor. Bunun haricinde Göksu Nehri kıyısında bulunan restorantlarda yemek ve içecek konusunda hizmetinizde. Göksu deresi ile Anadolu Hisarı‘nın doğayla iç içe geçmiş tarihi dokusunu da fotoğraflama imkanı bulabileceksiniz. Göksu deresinde akarsu boyu sağlı sollu olarak sıralanmış balık restorantları ve kafeler güzel izlenimler kazanmanıza olanak sağlıyor.

5. Anadolu Hisarı Surları

Göksu deresinden hemen sonra tarihi Anadolu Hisarı surlarını ziyaret edebilirsiniz. İç mekana girişi ücretsiz olan surlar Rumeli Hisarı‘nın karşısında bulunuyor. Oldukça görkemli görünen surlar İstanbul ile ilgili pek çok kartpostala konu fotoğrafı da olmuştur. Anadolu Hisarı surlarının hemen altında bulunan yalıları da gezmeden asla oradan ayrılmamalısınız! İnönü Yalısı olarak bilinen yalının yanında Pembe Yalı önünde de fotoğraf çekinip boğaz manzaralı eşsiz bir görüntü yakalayabileceğiniz Fatih Sultan Mehmet Köprüsü silüetini de surların altında bulunan Toplarönü Sokak üzerindeki noktadan keşfedebilirsiniz. Beykoz mutlaka görülmesi gereken yerlerden; gezmediyseniz kesinlikle gezin!

6. Göksu Göztepe Parkı

Sessiz ve sakin olan Göztepe parkının içerisinde basketbol sahası, oyun parkı, spor araçları mevcut. Parktaki ağaçlar, altında kuytuda dinlenebileceğiniz serin bir atmosfer sunuyor. Geçerken uğrayabileceğiniz sakin bir park.

7. Tarihi Göksu Meryemana Ayazması ve Bent Yolu Caddesi Baruthane Parkı

Bentyolu Caddesi üzerinde Ezgi Sokak’ta kilise mevcut bu kilise Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı‘na ait hizmet vermekteymiş, Ayazma içerisinden çıkan suyun şifalı su olduğuna inanılmakta ve her yıl Eylül ayında 8. günde panayırlar düzenlenirmiş. Bu bahisle yılın belirli dönemlerinde burada toplanmaların yapıldığını söyleyebiliriz. Tarihi Göksu Meryemana Ayazması olarak burası Ortadoksların kullanımında. Ayrıca bu cadde üzerinde devam eden yol boyunca verimli ekilmiş alanları ve yemyeşil ağaçları da gezintiniz süresince fotoğraflayabilirsiniz. Beykoz’da fotoğraf çekmelik çok mekan var.

8. Marmara Üniversitesi Yerleşkesi ve Eğlence Piknik Alanı

Pek çok öğrencinin eğitim gördüğü kampüste kısa bir ziyaret gerçekleştirmek fena olmaz. Marmara Üniversitesi karşısında bulunan büyük parkta piknik için güzel bir alan sunuyor sizlere.

9. Göksu Evleri

Tepe üzerinde dizilmiş evleri fotoğraflayabilirsiniz. Pek çok ünlü şahsiyetin kaldığı Göksu Evlerini de görmüş olmanız gerekir. Ancak özel mülkler olduğu için Göksu Evleri içerisine alınmayabilirsiniz. Göksu evlerinden denizi gören güzel mekanlar var ancak Beykoz’da gezilmesi gereken yerler arasında gezmesekte olur diye es geçebileceğiniz bir nokta burası.

10. Medipol Üniversitesi

Çok sayıda öğrencinin eğitim aldığı ve yurt imkanı bulunan Kavacık Medipol Üniversitesi TEM çevreyolu üzerinde bulunmaktadır. Medipol Öğrenci Yurdu da akademi yerleşkesinin karşı şeridinde inşa edilmiş, yurttan üniversiteye ulaşım imkanı kolay yürüyerek tahmini 5 dakikalık mesafede bulunmaktadır.

Beykoz’da öğrenim görmek isteyen öğrenci arkadaşlar için Medipol Üniversitesi’ni ve bölümlerini araştırmalarını öneririz.

11. Kavacık Gezilecek Mekanlar

Rüzgarlıbahçe Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde çok sayıda manzaralı işletme mevcut. Bu mekanlarda öğle yemeğini yiyebilirsiniz. Kavacık‘ta en popüler cadde FSM Caddesi, Orhan Veli Kanık Caddesi, Otağtepe Caddesi, Mihrabat Caddesi ve Kaptanlar Caddesidir. Pek çok işyeri, yeme – içme mekanları, sigorta şirketleri Kavacık’ta inşa edildiğinden Beykoz‘un en gelişmiş mıntıkasıdır.

12. Otağtepe – Fatih Korusu

Kavacık’ta Otağtepe Caddesi sonunda bulunan okul arkasından Fatih Korusuna gidilir. Giriş ücretsizdir. Giriş saatleri akşam 17:00 saatine kadardır. Birbirinden güzel fotoğraflar çekmek için mutlaka gitmeniz gereken mekanlardan biri burası. Ancak profesyonel fotoğraf ve düğün benzeri çekimler için yasaktır. Fatih Korusu içerisinde çok sayıda endemik türden bitki mevcut, adeta botanik bahçesi gibi. Beğeneceğiniz ve gittiğinize memnun kalıp dostlarınıza tavsiye edebileceğiniz bir yer. Beykoz‘un gezilip görülmesi gereken yerlerindendir.

13. Mihrabat Korusu

Pek çok ünlü insanın düğününün yapıldığı Mihrabat Korusu Kanlıca‘da. Bu şirin mahalleyi gezerken mutlaka uğramanızı öneriyoruz. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nün Anadolu Yakası ayağında bir yanında Fatih Korusu diğer yanında Mihrabat Korusu vardır. Keza Mihrabat Korusu’nun da manzarası Fatih Korusu gibi görülmeye değer. Ormanlık alan içinde farklı ağaç türlerini görüp temiz hava soluyabileceğiniz, stres atabileceğiniz şehrin sıkıcı havasından bir nebze de olsun uzaklaşabileceğiniz doğa harikası bir yer olarak karşımıza çıkmakta. Mihrabat Korusu’nda işletmeler var, bu işletmelerde leziz yemek türleri de mevcut. Yürüyüş ve benzeri sportif faaliyetler için güzel bir parkur alanı sağlıyor. Burası da Beykoz’da mutlaka görülmesi gereken mekanlardan.

14. Dolaybağı

Otağtepe Caddesi üzerinden sahil yönüne inen yokuş Dolaybağı olarak bilinmektedir. Ağaçların birbirine sarmaş dolaş olduğu ortamda yapraklar arasından sızan güneşin ışığında birbirinden tatlı fotoğraflar çekebileceksiniz. Çok fazla insanın keşfetmediği Beykoz’un güzelliklerinden olan bu yerde ayrıca aracınız varsa dik yamaçlarını ve ara sokaklarını da keşfe çıkabilirsiniz. Sportif yürüyüşler için uygun bir yer. Beykoz’da görülmesi gereken yerler arasında ama pek bilinmez.

15. Anadolu Hisarı Evleri ve Anadolu Hisarı İskelesi

Yukarıda bahsettiğimiz sahil yolu tabelasını takip etmeden yani Dolaybağı yolundan değil de Otağtepe Caddesinden sonra Anadolu Hisarı tabelasını takip ederek yokuştan aşağı inen yoldan giderseniz Anadolu Hisarının daracık kalan yollarını ve doğal taşlı yolunu çevreleyen ahşap Anadolu Hisarı tarihi evlerini de fotoğraflayabilirsiniz. Sahil yolundan giderseniz Anadolu Hisarı surlarının karşısından veya iskelenin bulunduğu caddeden ilerlerseniz ve aracınızı park edip yürüyerek gezerseniz uygun olacaktır. Osmanlı döneminin havasını tarihi hissiyatını burada yaşabileceğinizi umuyoruz. Anadolu Hisarındaki tarihi ahşap evlerini de mutlaka görün deriz, bu dokular fotoğrafa güzel yansıyor.

16. Körfez Caddesi: Fındık Çıkmazı

Fındık Çıkmazı esasen yabancı insanların hemen hiç bilmediği hatta Beykozluların bile gitmediği bir yerdir aslında. Bahse konu yerde pek çok dizinin çekimi yapılmıştır, buranın da köprü ve körfezdeki yalı manzarasını tattıran güzel bir konumu var. Mutlaka uğramanız gereken yerlerdendir, Fındık Sokak Çıkmazı.

17. Kanlıca Sokakları, Kanlıca İskelesi, Meşhur Kanlıca Yoğurdu

Kanlıca’da hangi diziler çekilmedi ki? Kanlıca sokaklarını gezerken aslında yaşanılacak en güzel yerin Beykoz olduğunu hissedebiliyorsunuz. Yalılar arasında tek tük bulunan tarihi evler, sessiz sokaklar bir düzen içinde sizi cezbediyor.

18. Hidiv Kasrı

Kanlıca’da orman içerisinde yürüyüş yapabileceğiniz düğün için dış çekim yapılacak ücretsiz bir mekan arıyorum diyorsanız size göre bir alan. Denizin eşsiz manzarasını görebileceğiniz ne güzel mekanlardan birisi. Otopark sorunu yok, yürüyüş parkuru mevcut, bisiklet sürebileceğiniz yolları var. Yemek yiyebileceğiniz işletme de mevcut. İstanbul – Beykoz’da mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde. Yaz aylarında özellikle de haftasonu oldukça kalabalık oluyor Çubuklu Kasrı.

19. Kanlıca Sahili – Çubuklu Sahil Yolu

Kanlıca Sahil yolu gece geç saatlere kadar insanların yürüyüş ve koşu yapabildiği nezih bir yürüyüş rotası. Ayrıca bisiklet turu için de uygun. Bisiklet yolu, yürüyüş yolu belirlenmiş halde. Yaz aylarında gece geç saatlere kadar semaver çayı bulabilirsiniz.

20. Çubuklu Göleti – Çubuklu Longozu

Dedeoğlu Caddesini takiben viyadük altından Acarlar ve Çubuklu Vadi yolunu seyrettiğinizde Çubuklu Su dolum tesislerinin yanında bulunan eşsiz güzelliğe sahip suni yapılmış bir gölet burası. “Ben böyle güzel biryer görmedim” diyeceksiniz ancak bu bahsettiğimiz yer maalesef özel mülk içerisinde giriş güvenlik görevlisinin inisiyatifine bağlı bir durum, rica minnet izin alarak giriş yapabilirsiniz.

21. Burunbahçe Sosyal Tesisleri

Tesis İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne ait park ve dinlenme alanı. Yemek yenilir, işletmede self-servis geçerlidir, menü fiyatları uygundur. Sosyal tesislerin yanında da Hayal Kahvesi isimli işyeri mevcuttur.

22. Tekel Fabrikası

Yıkık dökük kalmış Cumhuriyet döneminden kalma ama şu an faaliyette bulunmayan virane diyebiliriz, pek çok kısmı yıkılmış durumda. Paşabahçe Mahallesinde Paşabahçe sahilinde bulunuyor.

23. Paşabahçe Sahili

Paşabahçe merkezi ve pazarı gayet hareketlidir. Merkez camiisinin önünden aşağı doğru devam eden yolda oturulabilecek güzel mekanlar var. Paşabahçe’de pazar kuruluyor.

24. Şişecam Fabrikası

Türkiye’nin dünyaya açılan en ünlü cam fabrikası Paşabahçe Şişecam Fabrikasından çıkıyordu. Herkesin evinde kullandığı mutlaka bir Paşabahçe camlarından imal edilmiş bardakları vardır. İşte Beykoz‘un Paşabahçe mahallesinde bulunan yıllardır üretim yapmış şişecam fabrikaları artık hizmet vermiyor fabrika Paşabahçe sahili boyunca 3-4 ayrı alanda hizmet vermiş ama şuan faaliyeti yok.

25. Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri

Koru içerisinde mutlaka sincap göreceğinizi söylemeden geçemeyeceğim. Beykoz Korusu içerisinde piknik yapabileceğiniz yerler var. Koru içerisinde ayrıca Büyükşehir Belediyesinin sosyal hizmetlerinden olan bir restaurantı bulunuyor. Beykoz Korusu‘na çıkarken düğün için dış çekimler yapabileceğiniz sıralı dizilmiş çınar ağaçları bulunuyor. Fotoğraf çekmek için korunun içerisi eşsiz tonlarda yeşil rengi yakalayıp fotoğraflamanıza imkan sağlıyor. Beykoz Korusu içerisinde yürüyüş yolları bulunuyor, akşam saatlerinde de koruya girişler serbest. Koru içerisi güvenlik görevlilerince denetleniyor.

Beykoz Korusuna Nasıl Gidilir?

Beykoz merkeze varmadan Beykoz Belediye binasını geçince sahil boyu devam eden yolda çınar ağaçları sizi karşılayacak. Çınar ağaçlarının bulunduğu yerde demir kapı var; koruya sahil tarafından giriş buradan yapılıyor. Diğer girişlerden birisi de Mehmet Yavuz Caddesi üzerinde. Beykoz Askerlik Şubesini ve Beykoz itfaiye yerleşkesini geçince 2 farklı giriş noktası var. Bu cadde üzerinde bulunan çınarlı yol güzel fotoğraflar çekmek için size fırsat yaratıyor. Diğer bir girişte Karlıtepe üzerinden Gümüşsuyu mahallesine inen yolda bulunmaktadır. Beykoz Korusunun tam karşısında Beykoz Biyoçeşitlilik Merkezi Bitki Botanik Bahçesi bulunuyor, şu an burası da faaliyette ama kapatılacağı faaliyetini sonlandıracağı söylenmişti.

26. Orman Ameliyat Mektebi 

Beykoz Orman Ameliyat Mektebi olarak geçmektedir. Birçok film ve dizi çekilmiştir. Beykozlular dahil birçok kişi bu alanı bilmemektedir. Bu alanla ilgili Eski Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, özel çalışmalar ve tanıtım yazıları yazmıştır.

27. Karlıtepe Seyir Kulesi

İstanbul‘u hakim noktadan gören film ve dizi setlerinin kurulduğu harika bir konum. Pierre Loti Tepesi gibi turizme açılsa daha çok ziyaretçiyi çekeceğinden eminiz. Karlıtepe’de hizmete yeni girmiş mesire alanı da var (Beykoz Karlıtepe Mesire Alanı). Karlıtepe Seyir Kulesi yüksek bir noktada bulunduğundan İstanbul’un pek çok noktasından da görülebiliyor. Seyir kulesinde yemek yeyip manzarayı fotoğraflamak isteyeceğinizden eminiz. Bu seyir kulesini Beykoz istikametine doğru geçince düzlük alanda efsane güzellikte Beykoz ve İstanbul manzarasını göreceğiniz bir konum var. Ayrıca Karlıtepe mesire alanına da uğrayıp temiz havada pikniğinizi yapabilirsiniz.

28. Beykoz Meydanı ve Beykoz İskelesi

Beykoz merkez genelde hareketli olur. Beykoz’da hayat erken durur. Yaz aylarında gezmek için gelen insan sayısı arttığından sahil kesimi özellikle daha hareketlidir. Beykoz Vapur iskelesi Eminönü arası çalışır. Ayrıca ek olarakta Beykoz Motorlu Vapur İşletmeleri olarak geçen özel işletilen Sarıyer-Yeniköy arasında işleyen vapur seferleri de bulunur. Vapur seyahati için de mutlaka Beykoz – Yeniköy arası sefer yapıp Beykoz’u denizden izleme fırsatı bulabilirsiniz.

29. Beykoz Onçeşmeler (Tarihi İshak Ağa Çeşmesi)

Tarihi Beykoz Onçeşmeleri Beykoz’un merkezinde bulunuyor. Beykoz meydanında bulunan tarihi çınarın altında göreceğiniz çeşmedir. Beykoz meydanında bulunan Onçeşmeler 1746 yılında su vermemeye başlar, Sultan Mahmud tarafından yaptırılması emrolunur ve tadilatı da yapılarak faal olur. 2000’li yıllarda kesildiği ancak 2011 yılında tekrar su gelmeye başladığı ama günümüzde yine suyunun kesildiği bilinmektedir. İshak Ağa Çeşmesi ismiyle de bilinir.

30. Tarihi Beykoz Hamamı ve Beykozun Tarihi Evleri

Kadın ve erkeklerin hizmetine açık aktif olarak kullanılan tarihi hamamda vaktiniz varsa yıkanıp şifa arayabilirsiniz.

31. Yalıköy Sahili

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nü boğazdan gören en iyi noktalardan biri de Yalıköy’de. Sahilden köprüye paralel olarak köprünün manzarasını fotoğraflayabilir, boğaz manzarasından Yalıköy sahilinde çay içebilirsiniz. Filmlerin çekiminin yapıldığı vazgeçilmez sokaklarıyla ünlü Yalıköy. Beykoz’da gezilecek yerler arasındadır.

32. Ahmed Mithat Efendi Yalısı

33. Beykoz Çayırı

Geleneksel Beykoz Şenliklerinin, mitinglerin, kutlama ve eğlence törenlerinin düzenlendiği, sanatçıların konser verdiği fuar alanı olarakta kullanılan, yazın insanların piknik yaptığı, yürüyüş ve koşu parkuru olan güzel bir alan. Yeşillik alan içerisinde fotoğraf çekebileceğiniz doğa harikası bir alan.

34. Beykoz Mecidiye Kasrı

Beykoz çayırı ile pazar alanının arkasında kalan, Hünkar İskelesi Antlaşması’nın da burada imzalandığı güzel bir mekan. Millisaraylar hizmetinde olan ve ziyaretçilere açık tarihi bir mekan. Mutlaka ziyaret edin, görün deniz.

35. Yuşa Tepesi

Beykoz’da en çok ziyaret edilen yer. Beykoz – Anadolu Kavağı yolundan devam edip Yuşa Tepesine varıyorsunuz. Hz. Yuşa a.s. hazretlerinin kabrinin olduğu tarihi camii ve türbelerin bulunduğu insanların maneviyatla huzura erdiği Yuşa tepesinde bulunan pazar alanı da mutlaka gezilmelidir. Pazar alanında organik ürünler yanında hediyelik eşyalar da bulabiliyorsunuz. Hz. Yuşa Tepesine otobüsle de gidebilirsiniz. 15A otobüsü Kavacık’tan Beykoz’a oradan da Anadolu Kavağı’na doğru giden otobüstür.

36. Anadolu Kavağı

Anadolu Kavağı sahili, balık restaurantları ile Beykoz’un yabancı turistleri açısından cazibe noktasıdır. Balıkçılık yaygındır, hediyelik eşya satan dükkanlar bulunur. Eşsiz Karadeniz manzarası buradan izlenmelidir. Pazar günü kahvaltı yapmak için ideal. İstanbul’da tracking yapılacak bisiklet yolculuğuna çıkılacak güzel bir yerdir Anadolu kavağı.

Anadolu Kavağı Vapur İskelesinden Üsküdar’a kadar ulaşım sağlanıyor. 

37. Yoros Kalesi

Anadolu Kavağı’nı geçince tepeye doğru ilerlediğinizde Yoros Kalesi karşınıza çıkacak. Kalenin etrafında dolaşabilirsiniz.

38. Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü en iyi görebileceğiniz yerler: Yuşa Tepesi’nden ve Anadolu Kavağı Mezarlığı’ndan görüntüleyebilirsiniz. 3. Köprü manzarasına ayrıca gece doyamazsınız. Kan kırmızısı görünümüyle güzel bir ışıklandırma yapılmış bu da ziyaretçileri hayran bırakıyor.

Şu an hizmette olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ek bağlantı yollarıyla İstanbul’un trafiğini rahatlatacak gibi görünüyor. İstanbul Havalimanı hizmete girince ulaşım yolu olarak en yaygın kullanılan güzergah 3. Köprü olacak. Köprü ücretli geçişlere açıktır!

39. Riva Sahili

Riva plajı yaz aylarında Beykoz’da bulunan plajlar arasında en çok rağbet gören plajdır. Yazın özellikle haftasonları araç park edecek yer bulamayacak kadar kalabalık oluyor. Riva koyları görülmeye değer. Karadenizin hırçınlığını Marmara’dan izlemek için Riva koylarını gezin derim.

40. Riva Kalesi

41. Riva Deresi

42. Riva Cam Sanat Merkezi – Cam Sanat Atölyesi

Riva merkezinde bulunuyor. Riva’da Okçular Vakfı’na mutlaka uğrayın deriz.

Riva ile Mahmutşevketpaşa Mahalleleri arasında kalıyor. Diriliş Ertuğrul dizisi de Riva’da çekilmektedir. Diriliş Ertuğrul dizisinin nerede çekildiğini görmek için sete uğrayabilirsiniz.

43. TFF Tesisleri – Riva

Türkiye Futbol Federasyonu Milli Takımlar Tesisi, futbolcuların kamplarını yaptıkları birtakım futbol müsabakalarının oynandığı tesis konumu itibariyle sizlere tüm futbolseverlere açık. Milli takım müzesini gezmek için ziyaret edebilirsiniz.

44. Külindağ Dağ Evi

Mahmutşevketpaşa’da orman içerisinde bungalov ev diye tabir edilen köy evi ya d dağ evinde konklayabilir romantik bir akşam yemeği organize edebilirsiniz.

45. Anadolu Feneri

Anadolu Feneri denize hakimiyet kurmak için yapılmış denizlerden geçişleri kontrol etmek için güzel bir noktada inşa edilmiş uç noktada biryerdir. 20 metre uzunluğunda inşa edilmiştir.

46. Poyrazköy Plajı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü manzaralı plaj. Plajı güzel ama suyu kirli. İskele arkasına kurulduğu için denizde biriken yosunlar arasında yüzmek can sıkıcı olabiliyor. Poyrazköy etrafının askeri alanlarla çevrili olması sebebiyle yerleşim yeri azdır. Bu nedenle gelişmemiştir ama son yüzyılda en çok gelişime açık yerdir: Keza 3. Köprünün yapılması ve İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle çok gelişecek bir konumdadır Poyrazköy.

47. Alibahadır

Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde bulunan Riva’ya gelmeden uğrayabileceğiniz, köy kahvesinde bir bardak çay yudumlayabileceğiniz, Beykoz’un nezih mahallelerindendir. Beykoz’da gezilebilecek yeşil alanlar oldukça fazladır: Alibahadır Köyü bu ormanlık alanlardan biri.

48. Dereseki

49. İshaklı

50. Paşamandıra

51. Acarlar – Acarkent

Acarlar Beykoz Konakları Beykoz’da gezilecek yerler. Tabi sizleri içeriye alırlarsa 🙂

52. Polonezköy

Prens Adam tarafından 1842 yılında kurulan Polonezköy siyasi göçmenlerin yerleşimiyle oluştu. Polonya köyü olarak bilinmektedir. 1923 yılında Polonezköy adını aldı. İstanbul’da pansiyon işletmeciliğinin ilk başlatıldığı yer Polonezköy’dür. Kiraz festivalleri yapılmaktadır. Arıcılık yaygındır hatta Polonezköy_de ilk arıcılık müzesi bulunmaktadır. Burası İstanbul ilinin oksijen depolarındandır.

53. Polonezköy Cam Sanat Merkezi

Beykoz’da gezilecek yerler mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Polonezköy.

54. Acarlar Orman Yolu

55. Göztepe Mesire Alanı

Kavacık Rüzgarlıbahçe tarafından Acarlar Orman Yolu güzergahında bulunan efsane manzarası bulunan mesire alanlarından biri Göztepe Mesire Alanı. Kavacık – Çavuşbaşı yolu ile Acarlar yolu arasında kalıyor. Beykoz’da gezilecek yerler ve mesire alanları arasında burası da var.

56. Dedeoğlu Parkı

Beykozda gezilecek yerler arasında…

57. Beykoz Belediyesi Bisiklet Turları

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın öncülüğünde başlatılan bisiklet turları, her Pazar sabahı Beykoz sahilinde gerçekleşiyor. Renkli görüntülerin oluştuğu turlarda, paten, kaykay, bisiklet, dede-torun bir cümbüş yaşanıyor.

58. Akbaba Sultan Türbesi

59. Meşhur Beykoz Paça Çorbası

Malzemeler

1 adet dana paçası
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
8 su bardağı su
1 adet yumurtanın sarısı
Yarım adet limonun suyu
Tuz

Yapılışı

Paçayı kasabımıza temizletip parçalatalım. Hazırlanmış paçayı iyice yıkayıp, düdüklü tencereye alalım. 4’e kesilmiş soğanı, sarımsakları ve 8 bardak suyu ilave edelim. Paçayı, kemiklerinden ayrılacak kıvama gelip yumuşayana dek pişirelim. Daha sonra paçayı delikli kepçeyle tencereden alıp, kemiklerinden ayıralım. Kemiklerini atıp, etli kısmını iri kuşbaşı büyüklüğünde doğrayalım. Haşlama suyunu süzüp, içindeki posayı atarak aynı tencereye aktaralım. Paçaları da ilave edip, tuzunu ayarlayalım. Terbiye için bir kapta yumurta sarısı ve limon suyunu iyice çırpalım. İyice ılınmış, 1 kepçe paça suyu ile terbiyeyi inceltelim. Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak tencereye aktaralım. Karıştırmaya ara vermeden, bir taşım kaynatıp ateşten alalım. Servis yapalım.

60. Beykoz Balık Çorbası

Balık Çorbasını Beykoz’da en iyi İBB Beykoz Korusu Tesisleri ve İBB Burunbahçe Sahil Sosyal Tesisleri yapmakta. Beykoz Aktüel Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mücahit AK, balık çorbası için İBB Koru Sosyal Tesisleri’ni öneriyor.

61. Polonezköy Kilisesi

62. Dereseki Kırklar Türbesi

63. Yenimahalle Nişantaşı 

Osmanlı Padişahı Sultan İkinci Mahmud’un yaptırdığı Nişantaşı da bu tarihi değerlerden biri. Nişantaşı, eğlence ve dinlenme yeri olarak ünlenmiş Göksu Deresi’nin hemen yanı başında. Şimdi, Yenimahalle ismiyle anılan semtte yer alıyor. Burası, ülkenin değişik bölgelerinden göç etmiş vatandaşların yerleştiği bir mahalle. Sultan İkinci Mahmut, atış talimi yapmak üzere, birgün Göksu Deresi’ne gelmiş. Ateş ettiği tüfiğin mermisinin düştüğü yere de Nişantaşı dikilmiş.

64. Soğuksu Meydan 

Eski Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek tarafından saat kulesi yapılarak, caddeleri yenilenerek yapılan Soğuksu meydan

65. Çavuşbaşı 

Çavuşbaşı özellikle Karadenizlilerin yaşadığı bir bölgedir. Beykoz’un doğal olarak en güzel köşelerinden biridir. Ayrıca Çavuşbaşı’nda bazı dini oluşumlarda bulunmaktadır.

66. Elmalı Barajı 

Elmalı 1 ve 2 Barajları:
Anadolu Yakası’nın su ihtiyacının bir kısmını karşılamak üzere Üsküdar-Kadıköy Su Şirketi, 1893 yılında Elmalı Deresi üzerinde Elmalı Barajı’nı inşa etmiştir. Elmalı 2 Barajı, Çavuşbaşı Çayı üzerinde 1950 yılında inşa edilmiştir. Yıllık 15 milyon metreküplük kapasiteye ve 81 kilometrekarelik havza alanına sahiptir.

67. Kanuni Sultan Süleyman Kent Ormanı 

İçerisinde Beykoz Belediyesi nikah salonu, göletler, Elmalı Barajı2na kadar uzanan eşsiz doğa harikaları bulunan Kent Ormanı, resmi açılışla halk kullanımına açılmayı bekliyor.

68. Küçüksu Çayırı Mısır Festivali

Tarihi Küçüksu Çayırı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yeniden eski günlerine kavuşturuldu. Mısır denilince akla Küçüksu Çayırı gelirdi. Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ise mısır festivallerini başlatarak bir tarihe yolculuğu başlattı.

69. Kıtalararası Yüzme Şöleni – Kanlıca

Her sene Beykoz Kanlıca’dan başlar, Bebek’te son bulur.

70. Tokatköy

Beykoz’un eşsiz bir Mahallesi…

71. Beykoz 1908
Beykoz Spor Kulübü Derneği 28 Eylül 1908 yılında (Rumi 1325 Salı günü) kurulmuş, köklü ve onurlu bir maziye sahip büyük bir kuruluş ve spor yuvasıdır. Kurucuları, ünlü edebiyatçı Ahmet Mithat Efendi, Mustafa Nizamettin Bey, Eczacı Ferit Bey, Şair Ahmet Cevdet Bey’lerdir. Sarı-Siyah renkleri olan Beykoz 1908 uzun süreler Süper Lig de mücadele etmiştir. Birçok branşta mücadele eden Beykoz 1908 şuan Süper Amatör lig de mücadele etmektedir. Etkili bir taraftar grubu olan beykoz 1908’in taraftar gurubunun adı Boğazın Yargıçlarıdır. 

72. Anadoluhisarı 1913

“1913 yılında Talat Paşa’nın emriyle Küçüksu Çayırı’na kurulan Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü, Türk milli sporuna kürek, basketbol, gülle, bisiklet gibi birçok branşta sporcu yetiştirmiş 100 yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip. Öyle ki Birinci Dünya Savaşı’nda Küçüksu mesire yerinde, Goben zırhlısı mürettebatıyla maç yapmış, Kurtuluş Savaşı’na Çanakkale Savaşı’na katılmış, kolektif ruhu ile Türkiye’nin yakın tarihinde büyük rol oynamış bir kulüp. Futbolda 2. ve 3. Lig’de büyük başarılara imza atan kulübün tesisleri ve sahaları hukuksuz ve haksız bir şekilde yıkıldı. Bu nedenle gelir kaynakları ve çalışacak sahaları olmadığı için şimdi amatör kümede zor durumda.

 Anadoluhisarı Kulup Başkanı başarılı isim Cenk Nur’dur. Anadoluhisarı’nın taraftar gurubu Hisar Gençlik, bir süre sonrasında ise Boğazın Fatihleri isinde yeniden vücut bulmuştur.

73. Kaymakdonduran Mesire Alanı

74. Beykoz Balıkçılar

75. Küçüksu Deresi 

Küçüksu Deresi sık sık Göksu Deresi ile karıştırılmaktadır. Göksu Deresi Hisar Kalesi’nin yanından, Küçüksu Deresi ise Küçüksu Kasrı’nın yanından akmaktadır. Küçüksu Deresi Beykoz ile Üsküdar’ı ayırmaktadır.

76) Karlıtepe Mesire yeri

Bu mekan yaklaşık 250 dönümlük bir yer. ve Beykoz’un rakım olarak en yüksek yerlerinden bir tanesi. Yazın havanın sıcaklığında burası oldukça serin oluyor. Kışın karı üzerine ilk çeken mekan burası. 2019 Haziran ayında açılışı yapılmıştır.

Dipnot: Bu haber Beykoz Aktüel Haber olarak www.beykozaktuel.com.tr sitesinden hazırlanmıştır. Bu haberde ki başlıklar 500’e uzanana kadar bu haber aşama aşama oluşturulmaya devam edecektir. 

Etiketler: